HTML

Tudományos ismeretterjesztő filmklub

Tudományos ismeretterjesztő filmek vetítése és izgalmas közönségbeszélgetések az MTA Kémiai Kutatóközpontjában

Friss topikok

Linkblog

Újra indul a vetítéssorozat

2011.03.23. 16:30 redey_s

2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal ismét találkozhat a közönség ritkán látott - esetleg soha nem vetített - érdekességekkel, csemegékkel.

Az MTA Kémiai Kutatóközpontjában kerül megrendezésre idén tavasszal az eseménysorozat, melynek során ismeretterjesztő- és dokumentumfilm vetítésekre, majd ezeket követően kötetlen közönségbeszélgetésekre is várjuk az érdeklődőket. Meghívottak lesznek a film készítőin kívül az egyes szakterületek ismerői: kutatók, intézeti munkatársak, fiatal és tapasztalt szakértők egyaránt.

A vetítések helyszíne:

MTA Kémiai Kutatóközpont
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
4. épület, 2. emeleti tanácsterem
 

A program:

2011. április 14. csütörtök 17.30
„Alumínium, a magyar arany”
30 perces összeállítás az 1950-es, 60-as évek filmhíradó részleteiből a magyarországi timföldgyártásról.



Meghívott vendég: Szépvölgyi János, az MTA doktora, az MTA KK Anyag- és Környezetkémiai intézet igazgatója

A hazai timföldgyártásról szóló, félórás filmhíradó összeállítás után, a beszélgetés témája az alumíniumgyártás múltja, jelene és jövője. A beszélgetés meghívott előadója Szépvölgyi János, a terület szakértője, aki a vörösiszap katasztrófa következményeit vizsgáló kutatócsoportot vezette.

 

2011. április 20. szerda 17.30
Bence + a többi jómadár 26 perc (r. Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell),
Ketten egy fészekben 52 perc (r. Pálfi Szabolcs)


Meghívott vendégek: Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell, és Pálfi Szabolcs természetfilmesek, valamint Palatitz Péter, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa

Ezen a napon az első „madaras” filmünk főszereplője Máté Bence természetfotós, aki 2010-ben elnyerte a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját. Második filmünk főszereplője pedig a kék vércse, mely 2009-ben a vetési varjúval közösen nyerte el az év madara kitüntetést. Beszélgetésünk során Palatitz Péter, a Magyar Madártani Egyesület szakértője segít bennünket eligazodni ezekben a témákban.

 

2011. április 27. szerda 17.30             
Charles Simonyi, a meta utazó 55 perc (r. Purger Tibor)     



Pille az űrben című beszélgetésünk vendégei: Purger Tibor rendező, Apáthy István az MTA KFKI AEKI űrkutatója, Vizi Pál, az MTA KFKI RMKI fejlesztőmérnöke, Képes Gábor, az MMKM munkatársa

2007-ben járt az űrben Charles Simonyi világhírű szoftverfejlesztő üzletember, a harmadik leggazdagabb magyar a világon, hogy előmozdítsa a magánszféra belépését az űrkutatásba. A Duna TV munkatársai másfél éven, három földrészen és hat országon át, a Csendes-óceán partjaitól a kazah sztyeppékig nyomon követték Simonyit, hogy megértsék és bemutassák, hogyan válik valósággá mindaz, amit ez a budapesti születésű zseni megálmodik. A meghívott vendégeinkkel a Charles Simonyi által az űrállomásra vitt Pille műszert szeretnénk közelebbről is bemutatni a közönségnek.
 

2011. május 4. szerda 17.30
Egy világfi Szegeden 50 perc (r. Sári Zsuzsa)

Meghívott vendégeink: Sári Zsuzsa rendező, Venetianer Pál akadémikus, Marton János a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának munkatársa

Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar orvosi Nobel-díjas, aki hazai kutatásaiért vehette át a szakma legnagyobb elismerését. Neki köszönhető, hogy a világsajtó 1937-ben Magyarország és Szeged nevét visszhangozta. A film és az azt követő beszélgetés ezeket az éveket eleveníti fel.

 
 

 

 

 

 

 

 

2011. május 11. szerda 17.30
A fába szorult lélek 60 perc (r. Tari János) 

Meghívott vendégeink: Tari János rendező, Szacsvay Éva néprajzkutató

A film a lélek- és szellemhit jelenkori megnyilvánulásait sorakoztatja fel, mind az antropológiai, mind a folklorisztikai ismeretek, de a pszichológia, történettudomány, irodalomtudomány eredményeinek felhasználásával anélkül, hogy szorongást keltően, vagy ítéletet mondva értelmezni szeretné. Az asztal mozgását értelmező szellem és a szellemidézés céljai indukálták hasonló lélekidéző mesterek és médiumok megszólaltatását, illetve az okkultizmus amerikai eredetű asztaltáncoltatásának a paraszti kultúrában történő megjelenése kérdésében szakértőként megszólaló kutatói interjúk egybe-kapcsolását.
 

2011. május 18. szerda 17.30
Barlang 100 perc (r. Szederkényi Júlia)

Meghívott vendégeink: Szederkényi Júlia rendező, Havas Gábor szociológus

Figyelmi gyakorlatok 2009-ben, Európa közepén, Északkelet-Magyarországon. Szederkényi Júlia filmje a romák mindennapi életébe nyújt betekintést.
 

 

 

2011. május 25. szerda 17.30             
Abu Ramla, a Homok Atyja 52 perc (r. Tóth-Szöllős András) 



Meghívott vendégeink: Tóth-Szöllős András rendező, Kubassek János, az érdi Földrajzi Múzeum igazgatója és Kasza József Almásy-kutató, Magyar Repülő Szövetség

Film Almásy Lászlóról, akinek a neve ismerősen cseng a világ legtöbb országában. Az 1997-ben több Oscar díjat szerző "Az angol beteg" (The English Patient) játékfilm segített ugyan ebben, de a neves magyar sivatagkutatóról valótlan képet adott. Hősünk soha nem volt sivatagi bonviván. Érdemes tehát a film és a beszélgetés segítségével megtudni, milyen ember volt valójában Almásy, mi foglalkoztatta és hogyan tevékenykedett a háborúban.
 

2011. június 1. szerda 17.30               
Szerelmi álmok 91 perc (r. Heinz Hille)         

A Liszt Ferenc emlékév kapcsán vetített film utáni beszélgetés vendége: Bozó Péter, az MTA Zenetudományi Intézet munkatársa

Az 1933-ban készült filmritkaság a világhírű zeneszerző életét mutatja be. Duday Mária grófnő báró Eötvös Péter menyasszonya. De amikor találkozik Liszt Ferenccel, házasság helyett inkább Weimarba megy, hogy tanítványa lehessen. Ott hamarosan beleszeret Liszt kedvenc tanítványába, Franz Wendlandba. A féltékeny báró nem képes elviselni menyasszonya elvesztését, és párbajra hívja ki az ifjú zongoristát.

 

Várjuk csoportok jelentkezését is, regisztráció a redey.soma@office.mta.hu címen!

A program plakátja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanyfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr372765387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása