HTML

Tudományos ismeretterjesztő filmklub

Tudományos ismeretterjesztő filmek vetítése és izgalmas közönségbeszélgetések az MTA Kémiai Kutatóközpontjában

Friss topikok

Linkblog

Abu Ramla, a Homok Atyja

2011.05.23. 10:42 redey_s

2011. május 25-én Almásy gróf Afrika-kutatásának nyomdokaiba invitáljuk Önöket. 17.30 órai kezdettel vetítjük Tóth-Szöllős András: Abu Ramla című, 2001-ben készült filmjét.

Almásy László neve ismerősen cseng a világ legtöbb országában. Az 1997-ben több Oscar díjat szerző "Az angol beteg" (The English Patient) játékfilm segített ugyan ebben, de a neves magyar sivatagkutatóról valótlan képet adott. Hősünk soha nem volt sivatagi bonviván. Érdemes tehát a film és a beszélgetés segítségével megtudni, milyen ember volt valójában Almásy, mi foglalkoztatta és hogyan tevékenykedett a háborúban.

"A grófi családból származó Almásy László (Ede), először 1926-ban járt Egyiptomban Eszterházy Antal társaságában, és egy Steyr autóval egészen Khartumig elutazott, majd 1929-ben Széchenyi Zsigmonddal vadászott együtt a Libiai sivatagban, fedezte fel 1932-ben a mesés Zarzura oázist Sir Robert Clayton, Commander Penderel és Patrick Claytonnal közös expedícióján. A gépkocsikkal és Robert Clayton sportrepülőgépével, a "Gypsy Moth"-szal keltek útra. A következő évben többször is visszatért a Gilf Kebir fennsíkhoz, és bejutott a Wadi Talh-ba (Akáciák Völgye).

Az expedíciók során találta meg Almásy László a fennsík lábánál a Wadi Szurát (Képek Völgye), számos őskori sziklarajzával és festményével, közöttük az "Úszók barlangjával" mely bizonyítja, hogy néhány ezer évvel ezelőtt ezen a területen még tavak is voltak. A barlangok képeinak nagy része a hajdan itt élt flórát és faunát ábrázolja. A vadállatok mellett szarvasmarhák is nagy számban láthatók rajtuk, jelezve a neolitikus kor egyik fő tevékenységét,a pásztorkodást. A következő évben még háromszor tért vissza. Egyik alkalommal Kádár László geográfus is az expedíció tagja volt, aki a sivatagi formációk kialakulásával kapcsolatban jutott fontos eredményekre. Az expedíció által fölfedezett, a Gilf Kebir platójáról leszakadt látványos, 637 m magas tanúhegyet vezetőjük tiszteletére Almásy-hegynek (Dzsebel Almásy, Jabal Almásy) nevezték el.

Almássy László 1934-ben és 1935-ben is visszatért a líbiai sivatagba." - részlet Almásy László munkásságáról a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság honlapján.

 

A film után beszélgetés Almásy kutatásairól, melynek résztvevői:
Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója,
Kasza József Almásy-kutató, és
Tóth-Szöllős András, a film rendezője.

 

2011. május 25. szerda, 17.30
Abu Ramla, a Homok Atyja 52 perc (rendezte: Tóth-Szöllős András)


Helyszín:
MTA Kémiai Kutatóközpont
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
4. épület 2. emeleti tanácsterem
(A 91-es és 291-es busz Cimbalom u. / Pusztaszeri út megállónál.)

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanyfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr732925601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása