HTML

Tudományos ismeretterjesztő filmklub

Tudományos ismeretterjesztő filmek vetítése és izgalmas közönségbeszélgetések az MTA Kémiai Kutatóközpontjában

Friss topikok

Linkblog

Pille az űrben

2011.04.21. 12:31 redey_s

2011. április 27-i vetítésünkön az érdeklődők Purger Tibor: Charles Simonyi, a meta utazó című kétrészes dokumentumfilmjének első epizódjával találkozhatnak.

Az idén 63 éves szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Charles Simonyi a 2002-ben alakult Intentional Software Corporation egyik alapítója, valamint elnök-vezérigazgatója. A cég célja, hogy a szoftverfejlesztés folyamatában hangsúlyosabban vegyenek részt az üzleti szakemberek. Korábban több mint két évtizeden át, 1981 és 2002 között Simonyi a Microsoft Corporation különböző vezető állásait töltötte be, részt vett a világ legismertebb programjainak, így a Microsoft Wordnek és a Microsoft Excelnek a fejlesztésében is. Itteni munkája előzményének tekinthető a Xerox Palo Alto Research Centernél 1972 és 1980 között eltöltött nyolc év, amikor létrehozta az első WYSIWIG (what you see is what you get) rendszerű szövegszerkesztőt, a Bravót, amit ma a Word közvetlen elődjének tekintünk.

A Budapesten született Charles Simonyi – akinek édesapja a legendás fizikus, Simonyi Károly volt – a kaliforniai Berkeley egyetemen szerezte diplomáját, majd a Stanfordon doktorált számítástudományból. 2001-ben a Pécsi Tudományegyetem díszdoktori címet adományozott neki. 1997 óta tagja az amerikai National Academy of Engineering nevű tanácsnak, amely így ismerte el a széles körben használt szoftverek fejlesztése terén végzett munkásságát. 1998 óta a Princeton University-n működő Institute for Advanced Study testületi tagja. Simonyi a modern képzőművészet elkötelezett gyűjtője, a klasszikus zene szerelmese, valamint gyakorlott pilóta. A Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences nevű alapítványa jótékonysági és oktatási támogatást nyújt világszerte az arra leginkább érdemeseknek. 2000-ben az MTA ünnepi közgyűlésén Charles Simonyi 25 millió forintot ajánlott fel a tudományos kutatások támogatására, majd az alapító összeget további adományokkal egészítette ki. Ez lett az alapja a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjnak, melyet évente három-öt kiemelkedő kutatónak ítél oda az ösztöndíj bizottság.

2007 áprilisában új arcát mutatta az emberiségnek, méghozzá nem is akárhonnan: egyenesen a világűrből. Április 7-én ugyanis tizenegy napos űrutazásra indult a Szojuz TMA-10 űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra. A második magyar kozmonauta a földi irányítóközpont közlése szerint négy programban vett részt. Vizsgálta a mélyen húzódó emberi izmok sorvadását a súlytalanság állapotában, tanulmányozta az űrállomáson élő mikroorganizmusokat, a Pille nevű magyar műszerrel mérte az önmagát érő sugárterhelést, valamint kísérleti videofelvételeket készített a Földről. 2007. április 13-án a Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjaival rádiós kapcsolatot létesített. A közel két hetes űrutazásról Simonyi online naplót készített, melyek útja előtt és alatt négy millióan látogattak meg. Mint egy magyar lap kérdésére áprilisban elmondta: bármikor szívesen visszatérne az űrbe.

Charles Simonyi 2009 áprilisában vissza is tért, másodszor vett részt űrutazáson. Ez alkalommal újra méréseket végzett a Nemzetközi Űrállomáson a Pillével, melyhez négy új dózismérőt vitt fel magával, amiket az MTA KFKI Atomenergiakutató Intézetben fejlesztettek ki.

Mint minden alkalommal, így most is vetítünk kísérőfilmet: a Természetfilm.hu által készített A hangyák mindent tudnak című sorozat egy epizódját tekinthetik meg az érdeklődők.

Pille az űrben című beszélgetésünk vendégei:
Purger Tibor rendező,
Apáthy István
az MTA KFKI AEKI űrkutatója,
Vizi Pál, az MTA KFKI RMKI fejlesztőmérnöke és
Képes Gábor, az MMKM munkatársa.

A beszélgetés során bemutatásra kerül a Pille műszer!

2011. április 27. szerda, 17.30
Charles Simonyi, a meta utazó 55 perc (r. Purger Tibor)

Helyszín:
MTA Kémiai Kutatóközpont
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
4. épület 2. emeleti tanácsterem
(A 91-es és 291-es busz Cimbalom u. / Pusztaszeri út megállónál.)

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szólj hozzá!

Címkék: pille charles simonyi kfki

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanyfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr742844761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása